witam,
w kazdym dniu jadłospisów występuje błąd w postaci złych proporcji makroskładników w stosunku do energetyczności.
Przyklad: przy nadmiarze energetycznosci o 20 kcal wystepuje niedobór białka, tluszczu, węglowodanów. Co jest NIE MOŻLIWE
bład błąd
anonim
2018-03-23 10:15
Odpowiedź główna
Dzień dobry!
Pani Jagodo, dziękujemy za kontakt i zgłoszoną sugestię.
Na kaloryczność produktów wpływ mają nie tylko białka, węglowodany i tłuszcze, ale również inna składniki żywności np. błonnik, poliole, kwasy organiczne czy alkohol :) Sama kaloryczność produktów określana jest dzięki komorom spalania i samo rozdzielenie na białka, tłuszcze i węglowodany jest dużym uproszczeniem, stąd ostatnie zmiany.
Tutaj nieco więcej informacji:
https://ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/informacje-ogolne/wartosc-energetyczna-oraz-zawartosc-bialka-w-etykietowaniu-zywnosci
Pozdrawiam,
Michał Płecha
Komentarze
ArmandJablonski
Pani Jagodo, dziękujemy za kontakt i zgłoszoną sugestię.
Na kaloryczność produktów wpływ mają nie tylko białka, węglowodany i tłuszcze, ale również inna składniki żywności np. błonnik, poliole, kwasy organiczne czy alkohol :) Sama kaloryczność produktów określana jest dzięki komorom spalania i samo rozdzielenie na białka, tłuszcze i węglowodany jest dużym uproszczeniem, stąd ostatnie zmiany.
Tutaj nieco więcej informacji:
https://ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/informacje-ogolne/wartosc-energetyczna-oraz-zawartosc-bialka-w-etykietowaniu-zywnosci
Pozdrawiam,
Michał Płecha
2018-03-28 10:20