Podziel się opinią i razem stwórzmy nową jakość w dietetyce!

0 głosów

bład błąd

witam,
w kazdym dniu jadłospisów występuje błąd w postaci złych proporcji makroskładników w stosunku do energetyczności.
Przyklad: przy nadmiarze energetycznosci o 20 kcal wystepuje niedobór białka, tluszczu, węglowodanów. Co jest NIE MOŻLIWE

anonim 2018-03-23 10:15
Odpowiedź główna

Dzień dobry!

Pani Jagodo, dziękujemy za kontakt i zgłoszoną sugestię.
Na kaloryczność produktów wpływ mają nie tylko białka, węglowodany i tłuszcze, ale również inna składniki żywności np. błonnik, poliole, kwasy organiczne czy alkohol :) Sama kaloryczność produktów określana jest dzięki komorom spalania i samo rozdzielenie na białka, tłuszcze i węglowodany jest dużym uproszczeniem, stąd ostatnie zmiany.
Tutaj nieco więcej informacji:
https://ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/informacje-ogolne/wartosc-energetyczna-oraz-zawartosc-bialka-w-etykietowaniu-zywnosci

Pozdrawiam,
Michał Płecha

Komentarze

0 głosów
ArmandJablonski
ArmandJablonski
Odpowiedź główna   Dzień dobry!

Pani Jagodo, dziękujemy za kontakt i zgłoszoną sugestię.
Na kaloryczność produktów wpływ mają nie tylko białka, węglowodany i tłuszcze, ale również inna składniki żywności np. błonnik, poliole, kwasy organiczne czy alkohol :) Sama kaloryczność produktów określana jest dzięki komorom spalania i samo rozdzielenie na białka, tłuszcze i węglowodany jest dużym uproszczeniem, stąd ostatnie zmiany.
Tutaj nieco więcej informacji:
https://ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/informacje-ogolne/wartosc-energetyczna-oraz-zawartosc-bialka-w-etykietowaniu-zywnosci

Pozdrawiam,
Michał Płecha

2018-03-28 10:20


Dodaj komentarz