Podziel się opinią i razem stwórzmy nową jakość w dietetyce!

0 głosów

Wielkość porcji potraw i składników pytanie

W jaki sposób można zmieniać wielkość porcji potraw? Nie znalazłam takiej funkcji chyba:) Porcja gulaszu dla 14 latki jest mniejsza niż dla 45 letniego mężczyzny. Niekoniecznie muszą być to wielokrotności. Dla drobnej kobietki z tego samego przepisu będą 4 procje a dla mężczyzny będą tylko 3 porcje z podanych w przepisie ilości składników.
Czy aby to zmienić należałoby zrobić kopię potrawy i tam ją zmodyfikować? Czy jest sposób szybszy?

I jak już tak w temacie dodawania potraw do jadłospisu - klikając na potrawę i dodając ją do posiłku lub przeciągając i opuszczając od razu dodaje mi się z góry ustalona ilość produktu. Czy nie wygodniej byłoby móc w tym momencie to edytować niż potem klikać w ten produkt jeszcze raz i to zmieniać? Fajnie że jest wpisana najczęstsza porcja na wejściu, jednak może gdyby jednak pojawiło się takie okienko z ilością - i w tym momencie można ją zmienić - które można kliknąć szybko enter jeśli zmiana nie jest konieczna - to to kliknięcie enter jest szybsze niż potem przejeżdżanie myszką na konkretny składnik klikanie w niego i dopiero edycja ilości. Czy raczej chodzi o to że częściej dodaje się "standardową" ilość składnika i dlatego miałoby to być wygodne? (choć wydaje mi się że w dietetyce nie ma czegoś takiego jak standardowy pacjent i stanardowa porcja) np. jogurtu dodaje się w programie samo 250 gramów, a jogurty są raczej sprzedawane w kubeczkach po 150 g, 180 g,, 220 g. Dodaję do jadłospisu codziennie min. 1 jogurt więc zawsze już będę musiała przeklikiwac się w niego żeby to zmieniać? (nie żebym była aż tak leniwa... ale jak sobie ułatwiać to już na całego:) )
Może to przyzwyczajenie z innych programów do układania jadłospisów, jednak było to wygodne.

anonim 2016-05-03 19:13
Odpowiedź główna

Aniu,

na pierwsze pytanie odpowiedziałaś sobie sama - tak, musisz zduplikować potrawę aby zmienić całkowitą liczbę porcji. Planujemy wprowadzenie rożnych wielkości potraw (stąd tag rozmiar - mała/duża/średnia) ale to nie jest obecnie priorytet.

W Twoim drugim pytaniu nie rozumiem jednej rzeczy - czy Ty dodajesz konkretne składniki (np. jogurt) do posiłków (śniadanie, obiad), czy potrawy (np. owisanka) do posiłków (śniadanie/ obiad). Jeśli to pierwsze to rzeczywiście masz narzuconą z góry miarę i zmiana jej wymaga dodatkowego kliknięcia.
System był projektowany w taki sposób aby łatwo dodawać całe potrawy do posiłków i ewentualnie wtedy je edytować. Więc zamiast oddzielnie dodawać jogurt/ owsiankę/ i żurawinę dodajesz potrawę owsianka z żurawiną gdzie błyskawicznie edytujesz wartości.
Wydaje mi się, że prośba o akcept przy każdorazowym dodaniu potrawy do jadłospisu to będzie samobójstwo.

Natomiast jeśli uważasz, ze jakiś produkt ma złe opakowanie (np. jogurt) - w zakładce składniki, po kliknięciu plusa możesz przesłać do nas komentarz. Błyskawicznie to zmienimy. Pracujemy też nad bazą produktów "markowych" gdzie będziesz miała produkty w takich opakowaniach w jakich występują na półkach w sklepie.

Ponownie jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania w rozwój Kcalmar.pro! <3

PS - w najbliższy czwartek nasza dietetyczka Marzena prowadzi webinar, podczas którego pokaże kilka sztuczek z obsługi programu. Zachęcam do uczestnictwa - https://www.facebook.com/events/1778711552350950/

Pozdrawiam,
Paweł

Komentarze

0 głosów
upb404060
pbartoszek@kcalmar.com
Odpowiedź główna   Aniu,

na pierwsze pytanie odpowiedziałaś sobie sama - tak, musisz zduplikować potrawę aby zmienić całkowitą liczbę porcji. Planujemy wprowadzenie rożnych wielkości potraw (stąd tag rozmiar - mała/duża/średnia) ale to nie jest obecnie priorytet.

W Twoim drugim pytaniu nie rozumiem jednej rzeczy - czy Ty dodajesz konkretne składniki (np. jogurt) do posiłków (śniadanie, obiad), czy potrawy (np. owisanka) do posiłków (śniadanie/ obiad). Jeśli to pierwsze to rzeczywiście masz narzuconą z góry miarę i zmiana jej wymaga dodatkowego kliknięcia.
System był projektowany w taki sposób aby łatwo dodawać całe potrawy do posiłków i ewentualnie wtedy je edytować. Więc zamiast oddzielnie dodawać jogurt/ owsiankę/ i żurawinę dodajesz potrawę owsianka z żurawiną gdzie błyskawicznie edytujesz wartości.
Wydaje mi się, że prośba o akcept przy każdorazowym dodaniu potrawy do jadłospisu to będzie samobójstwo.

Natomiast jeśli uważasz, ze jakiś produkt ma złe opakowanie (np. jogurt) - w zakładce składniki, po kliknięciu plusa możesz przesłać do nas komentarz. Błyskawicznie to zmienimy. Pracujemy też nad bazą produktów "markowych" gdzie będziesz miała produkty w takich opakowaniach w jakich występują na półkach w sklepie.

Ponownie jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania w rozwój Kcalmar.pro! <3

PS - w najbliższy czwartek nasza dietetyczka Marzena prowadzi webinar, podczas którego pokaże kilka sztuczek z obsługi programu. Zachęcam do uczestnictwa - https://www.facebook.com/events/1778711552350950/

Pozdrawiam,
Paweł

2016-05-03 19:57


0 głosów
Avatar sugester medium
Anna
W drugiej części chodziło mi o dodawanie konkrentego składnika właśnie. Np. na śniadanie wpisuję kanapkę którą mam już wprowadzoną jako potrawę oraz herbatę i jogurt. Jogurt jako dodatek do śniadania. Nie do końca wyobrażałam sobie tworzyć potrawę: "kanapka z jogurtem" :) Ale teraz tak patrzę i widzę że jogurt jest nie tylko jako składnik ale też w potrawach się wyświetla właśnie porcja 150 g. Nie przyszło mi do głowy szukać pojedynczego składnika w potrawach, ale chyba się przyzwyczaję.

Pomysł wprowadzania produktów konkretnych marek jest ekstra!:)

Hm, może zatem wezmę udział w webinarze zanim zacznę głębiej kombinować, być może wiele problemów tam się właśnie rozwiąże:)

Pozdrawiam

2016-05-03 20:25


0 głosów
upb404060
pbartoszek@kcalmar.com
Odpowiedź główna   Ania,

jaką pojemność wg Ciebie powinien mieć standardowo jogurt?
Np. Bakoma ma 150g - http://bakoma.pl/produkt/jogurt-naturalny-gesty/

Pozdrawiam,
Paweł

2016-05-03 21:12


0 głosów
Avatar sugester medium
anonim
Otworzyłam pierwszy lepszy sklep internetowy i wpisując 'jogurt natualny' widzę:
150 160 175 165 220 240 190 125 350 300 390 400 itd.... co producent to gramatura. Także ciężko mówić o standardowym jogurcie. Choc można próbować:) Jako że ograniczając się do małych jogurtów i jednocześnie do takich, które nie zawierają zbędnych dodatków typu mączki mleko w proszku białka mleka itp.... zostają na naszym rynku jedynie dwa jogurty, własnie o pojemności 150 gramów - to jeśli już koniecznie ustalać standardową porcję jogurtu - to właśnie 150 g jest ok. :) Taka tez widnieje w programie w potrawach. Zmyliło mnie że jako składnik jest 250 g.
Zresztą jest kilka takich hm. nieintuicyjnych kwestii, np jabłka i banany są w "potrawach" i domyśl;nie jest tam jedna sztuka średnia, a pomarańcza jest tylko w "składnikach". Może ma to sens, po prostu nie czuję tego podziału :)

2016-05-03 21:53


0 głosów
Avatar sugester medium
Anna
Niegotowana
Nie rozumiem też gramatury kasz.
Istnieje w programie "kasza gryczana" a także "kasza gryczana gotowana" Pierwsza moja myśl - "Fantastycznie! to często przysparza problemów i jest źródłem błędów i nieporozumień na linii pacjent-dietetyk. Fajnie że są tu obie wersje". Jednak gdy wpisałam w jednym posiłku kasze gryczaną a w drugim kasze gotowaną... to okazało się że to jest to samo:( Taka sama masa kaszy gryczanej i taka sama masy kaszy gryczanej gotowanej - ma taką samą wartość kaloryczną - a chyba logiczne jest że kasza gotowana zawiera sporo wody, zatem ta sama jej masa co przed ugotowaniem ma inną wartość energetyczną.
Teraz już zgłupiałam totalnie i już nie wiem co jest czym:)

2016-05-03 22:05


0 głosów
upb404060
pbartoszek@kcalmar.com
Odpowiedź główna   1) Co do pomarańczy i bananów:
U nas w programie masz możliwość dodania do jadłospisu zarówno samego składnika - np. Banan, który na liście jest oznaczony jako S oraz potrawy Banan, która może się składać z tylko jednego składnika, jakim jest Banan - wtedy oznaczamy to P. Wynika to z tego, żeby nie dochodziło do absurdów, że jak chcesz dodać jabłko to musisz tworzyć nową potrawę składającą się z jabłka. Sama możesz zdecydować jak chciałabyś to pokazywać.

2016-05-03 22:35


0 głosów
upb404060
pbartoszek@kcalmar.com
Odpowiedź główna   Ania, obecnie w systemie nie mamy (jeszcze) produktów gotowanych, czyli np. ugotowanej już kaszy. To co znalazłaś, czyli "kasza gryczana gotowana" to nazwa potrawy, tak samo jak np "filet z kurczaka grillowany" - oznacza to, że po wykonaniu opisu przygotowania uzyskasz daną potrawę, a więc tak jak jest w składnikach "kasza gryczana" - należy ją ugotować, aby otrzymać założoną wartość kaloryczną. Oczywiście masa produktu po ugotowaniu będzie wówczas większa. To ma na celu łatwiejsze dodanie kaszy jako potrawy do posiłku, aby móc łatwiej dodawać różne rodzaje kasz do poszczególnych mięs/ ryb itp. Inna część potraw ma w sobie już uwzględnione dodatki węglowodanowe, które można tam dowolnie wymieniać. Tak więc do zastosowania to co dla kogo jest wygodne.

2016-05-04 11:27


Dodaj komentarz