W jaki sposób można zmieniać wielkość porcji potraw? Nie znalazłam takiej funkcji chyba:) Porcja gulaszu dla 14 latki jest mniejsza niż dla 45 letniego mężczyzny. Niekoniecznie muszą być to wielokrotności. Dla drobnej kobietki z tego samego przepisu będą 4 procje a dla mężczyzny będą tylko 3 porcje z podanych w przepisie ilości składników.
Czy aby to zmienić należałoby zrobić kopię potrawy i tam ją zmodyfikować? Czy jest sposób szybszy?
I jak już tak w temacie dodawania potraw do jadłospisu - klikając na potrawę i dodając ją do posiłku lub przeciągając i opuszczając od razu dodaje mi się z góry ustalona ilość produktu. Czy nie wygodniej byłoby móc w tym momencie to edytować niż potem klikać w ten produkt jeszcze raz i to zmieniać? Fajnie że jest wpisana najczęstsza porcja na wejściu, jednak może gdyby jednak pojawiło się takie okienko z ilością - i w tym momencie można ją zmienić - które można kliknąć szybko enter jeśli zmiana nie jest konieczna - to to kliknięcie enter jest szybsze niż potem przejeżdżanie myszką na konkretny składnik klikanie w niego i dopiero edycja ilości. Czy raczej chodzi o to że częściej dodaje się "standardową" ilość składnika i dlatego miałoby to być wygodne? (choć wydaje mi się że w dietetyce nie ma czegoś takiego jak standardowy pacjent i stanardowa porcja) np. jogurtu dodaje się w programie samo 250 gramów, a jogurty są raczej sprzedawane w kubeczkach po 150 g, 180 g,, 220 g. Dodaję do jadłospisu codziennie min. 1 jogurt więc zawsze już będę musiała przeklikiwac się w niego żeby to zmieniać? (nie żebym była aż tak leniwa... ale jak sobie ułatwiać to już na całego:) )
Może to przyzwyczajenie z innych programów do układania jadłospisów, jednak było to wygodne.
Wielkość porcji potraw i składników pytanie
Aniu,
na pierwsze pytanie odpowiedziałaś sobie sama - tak, musisz zduplikować potrawę aby zmienić całkowitą liczbę porcji. Planujemy wprowadzenie rożnych wielkości potraw (stąd tag rozmiar - mała/duża/średnia) ale to nie jest obecnie priorytet.
W Twoim drugim pytaniu nie rozumiem jednej rzeczy - czy Ty dodajesz konkretne składniki (np. jogurt) do posiłków (śniadanie, obiad), czy potrawy (np. owisanka) do posiłków (śniadanie/ obiad). Jeśli to pierwsze to rzeczywiście masz narzuconą z góry miarę i zmiana jej wymaga dodatkowego kliknięcia.
System był projektowany w taki sposób aby łatwo dodawać całe potrawy do posiłków i ewentualnie wtedy je edytować. Więc zamiast oddzielnie dodawać jogurt/ owsiankę/ i żurawinę dodajesz potrawę owsianka z żurawiną gdzie błyskawicznie edytujesz wartości.
Wydaje mi się, że prośba o akcept przy każdorazowym dodaniu potrawy do jadłospisu to będzie samobójstwo.
Natomiast jeśli uważasz, ze jakiś produkt ma złe opakowanie (np. jogurt) - w zakładce składniki, po kliknięciu plusa możesz przesłać do nas komentarz. Błyskawicznie to zmienimy. Pracujemy też nad bazą produktów "markowych" gdzie będziesz miała produkty w takich opakowaniach w jakich występują na półkach w sklepie.
Ponownie jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania w rozwój Kcalmar.pro! <3
PS - w najbliższy czwartek nasza dietetyczka Marzena prowadzi webinar, podczas którego pokaże kilka sztuczek z obsługi programu. Zachęcam do uczestnictwa - https://www.facebook.com/events/1778711552350950/
Pozdrawiam,
Paweł
Komentarze
pbartoszek@kcalmar.com
na pierwsze pytanie odpowiedziałaś sobie sama - tak, musisz zduplikować potrawę aby zmienić całkowitą liczbę porcji. Planujemy wprowadzenie rożnych wielkości potraw (stąd tag rozmiar - mała/duża/średnia) ale to nie jest obecnie priorytet.
W Twoim drugim pytaniu nie rozumiem jednej rzeczy - czy Ty dodajesz konkretne składniki (np. jogurt) do posiłków (śniadanie, obiad), czy potrawy (np. owisanka) do posiłków (śniadanie/ obiad). Jeśli to pierwsze to rzeczywiście masz narzuconą z góry miarę i zmiana jej wymaga dodatkowego kliknięcia.
System był projektowany w taki sposób aby łatwo dodawać całe potrawy do posiłków i ewentualnie wtedy je edytować. Więc zamiast oddzielnie dodawać jogurt/ owsiankę/ i żurawinę dodajesz potrawę owsianka z żurawiną gdzie błyskawicznie edytujesz wartości.
Wydaje mi się, że prośba o akcept przy każdorazowym dodaniu potrawy do jadłospisu to będzie samobójstwo.
Natomiast jeśli uważasz, ze jakiś produkt ma złe opakowanie (np. jogurt) - w zakładce składniki, po kliknięciu plusa możesz przesłać do nas komentarz. Błyskawicznie to zmienimy. Pracujemy też nad bazą produktów "markowych" gdzie będziesz miała produkty w takich opakowaniach w jakich występują na półkach w sklepie.
Ponownie jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania w rozwój Kcalmar.pro! <3
PS - w najbliższy czwartek nasza dietetyczka Marzena prowadzi webinar, podczas którego pokaże kilka sztuczek z obsługi programu. Zachęcam do uczestnictwa - https://www.facebook.com/events/1778711552350950/
Pozdrawiam,
Paweł
2016-05-03 19:57
Anna
Pomysł wprowadzania produktów konkretnych marek jest ekstra!:)
Hm, może zatem wezmę udział w webinarze zanim zacznę głębiej kombinować, być może wiele problemów tam się właśnie rozwiąże:)
Pozdrawiam
2016-05-03 20:25
pbartoszek@kcalmar.com
jaką pojemność wg Ciebie powinien mieć standardowo jogurt?
Np. Bakoma ma 150g - http://bakoma.pl/produkt/jogurt-naturalny-gesty/
Pozdrawiam,
Paweł
2016-05-03 21:12
anonim
150 160 175 165 220 240 190 125 350 300 390 400 itd.... co producent to gramatura. Także ciężko mówić o standardowym jogurcie. Choc można próbować:) Jako że ograniczając się do małych jogurtów i jednocześnie do takich, które nie zawierają zbędnych dodatków typu mączki mleko w proszku białka mleka itp.... zostają na naszym rynku jedynie dwa jogurty, własnie o pojemności 150 gramów - to jeśli już koniecznie ustalać standardową porcję jogurtu - to właśnie 150 g jest ok. :) Taka tez widnieje w programie w potrawach. Zmyliło mnie że jako składnik jest 250 g.
Zresztą jest kilka takich hm. nieintuicyjnych kwestii, np jabłka i banany są w "potrawach" i domyśl;nie jest tam jedna sztuka średnia, a pomarańcza jest tylko w "składnikach". Może ma to sens, po prostu nie czuję tego podziału :)
2016-05-03 21:53
Anna
Istnieje w programie "kasza gryczana" a także "kasza gryczana gotowana" Pierwsza moja myśl - "Fantastycznie! to często przysparza problemów i jest źródłem błędów i nieporozumień na linii pacjent-dietetyk. Fajnie że są tu obie wersje". Jednak gdy wpisałam w jednym posiłku kasze gryczaną a w drugim kasze gotowaną... to okazało się że to jest to samo:( Taka sama masa kaszy gryczanej i taka sama masy kaszy gryczanej gotowanej - ma taką samą wartość kaloryczną - a chyba logiczne jest że kasza gotowana zawiera sporo wody, zatem ta sama jej masa co przed ugotowaniem ma inną wartość energetyczną.
Teraz już zgłupiałam totalnie i już nie wiem co jest czym:)
2016-05-03 22:05
pbartoszek@kcalmar.com
U nas w programie masz możliwość dodania do jadłospisu zarówno samego składnika - np. Banan, który na liście jest oznaczony jako S oraz potrawy Banan, która może się składać z tylko jednego składnika, jakim jest Banan - wtedy oznaczamy to P. Wynika to z tego, żeby nie dochodziło do absurdów, że jak chcesz dodać jabłko to musisz tworzyć nową potrawę składającą się z jabłka. Sama możesz zdecydować jak chciałabyś to pokazywać.
2016-05-03 22:35
pbartoszek@kcalmar.com
2016-05-04 11:27