Proszę spojrzeć, na górze jest napisane, że jest to porcja 1 z 2, wartości odżywcze są podane na 1 porcję, ale składniki są rozpisane na 2. Jest to mylące zarówno dla mnie jak i dla pacjenta. Skoro jest oznaczenie 1 porcji z 2, to składników powinno być proporcjonalnie o połowę mniej, wtedy byłoby to przejrzyste i logiczne.
Mylące pojęcie "porcja 1 z 2" błąd
Dzień dobry!
Dziękujemy za kontakt i pytanie. Każda potrawa w bazie zawiera wszystkie składniki i opis przygotowanie niezbędne do utworzenia całej potrawy. Dietetyk może natomiast podzielić potrawę na kilka porcji i wpisać do jadłospisu np. jedną z dwóch porcji, a w kolejnym posiłku następną porcję. Dla przykładu zupa jako cały posiłek ma 400 kcal, dodając jedną z dwóch porcji mamy 200 kcal. Również na wydrukowanym jadłospisie jest legenda i oznaczenia jak "czytać" potrawy wieloporcjowe. Przy pierwszej porcji pacjent otrzymuje informację o wszystkich składnikach niezbędnych do przygotowania całej potrawy i o tym, że należy podzielić ją na porcje. Przy kolejnych porcjach przepis nie jest już wyświetlany. Mam nadzieję, że jest to czytelne :)
W razie dodatkowych pytań pozostaję do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Michał Płecha
Komentarze
ArmandJablonski
Dziękujemy za kontakt i pytanie. Każda potrawa w bazie zawiera wszystkie składniki i opis przygotowanie niezbędne do utworzenia całej potrawy. Dietetyk może natomiast podzielić potrawę na kilka porcji i wpisać do jadłospisu np. jedną z dwóch porcji, a w kolejnym posiłku następną porcję. Dla przykładu zupa jako cały posiłek ma 400 kcal, dodając jedną z dwóch porcji mamy 200 kcal. Również na wydrukowanym jadłospisie jest legenda i oznaczenia jak "czytać" potrawy wieloporcjowe. Przy pierwszej porcji pacjent otrzymuje informację o wszystkich składnikach niezbędnych do przygotowania całej potrawy i o tym, że należy podzielić ją na porcje. Przy kolejnych porcjach przepis nie jest już wyświetlany. Mam nadzieję, że jest to czytelne :)
W razie dodatkowych pytań pozostaję do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Michał Płecha
2017-01-23 18:46