Podziel się opinią i razem stwórzmy nową jakość w dietetyce!

6 głosów

Część pacjentów to osoby, które nie mają nawet adresu e-mail. Ankietę/ wywiad chcę przeprowadzać z nimi na wizycie; program ma mi wtedy służyć glównie do układania diety, nie chcę wysyłać żadnych zaproszeń online. Program powinien przewidzieć taką opcję, czy jest ona dostępna?


anonim 2016-04-27 23:22 6 odpowiedzi
Odpowiedź główna

Dziękujemy za Wasze komentarze!

Mamy świadomość, że obowiązek zapraszania pacjenta może w niektórych przypadkach być uciążliwy.
Długo o tym dyskutowaliśmy i z dwóch kluczowych powodów zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie:
1) Pacjent umawia się do Was na wizytę, wpisujecie jego adres e-mail. Zajmuje to Wam kilka sekund, a pacjent otrzymując wiadomość uzupełnia ankietę i WSZYSTKIE dane w jego profilu automatycznie się pojawiają, co oszczędza Wasz czas. Po uzupełnieniu ankiety dla pacjenta, macie możliwość jej przeglądania i edycji. Wyszliśmy z założenia, że czas potrzebny na wypełnienie przez Was ankiety kierowanej do pacjenta jest czasem absolutnie zmarnowanym.

2) Drugi problem ma swoje podłoże w kwestiach prawnych związanych z ochroną danych osobowych, które są zbierane przez dietetyków.
Zacytuję tutaj fragment tekstu o Kcalmar.pro:

"Czy korzystając z Kcalmar.pro muszę zgłaszać zbiór danych do GIODO?

Zgodnie z art. 36 ustawy o ochronie danych jesteś zobowiązany do zapewnienia ich bezpiecznego przetwarzanych i ochrony przed udostępnieniem osobom nieupoważnionym, które mogłyby w sposób nieuprawniony wejść w posiadanie zgromadzonych informacji w celach zarobkowych. Ciąży na Tobie obowiązek zgłoszenia zbioru danych osobowych pacjentów do rejestracji Generalnemu Inspektorowi. Jednak korzystając z Kcalmara.pro to my jesteśmy administratorem danych pacjentów i to my dbamy o zgłoszenie ich do GIODO. "

To dlatego to właśnie pacjent powinien jako pierwszy założyć konto w serwisie i uzupełnić ankietę i WAM jako dietetykom udostępnić swoje dane!

Pełny tekst dostępny jest tutaj: https://www.facebook.com/notes/kcalmarpro-dla-dietetyk%C3%B3w/kcalmarpro-aplikacje-w-chmurze-czyli-technologia-przysz%C5%82o%C5%9Bci/235353776824079

3) Tworzymy innowacje i postęp. To dlatego oferujemy rozwiązania niespotykane na rynku, takie jak zawieszenie w chmurze czy aplikację dla pacjenta do odczytywania jadłospisów i kontaktu z dietetykiem. W takim otoczeniu posiadanie adresu email jest absolutnie oczywiste.
A jeżeli rzeczywiście ktoś nie ma adresu email to zawsze możecie stworzyć jadłospis w zakładce jadłospisy, wydrukować i przekazać w formie papierowej.

To jest nasza argumentacja. Pamiętajcie, że dużo rzeczy możemy do Was dostosować ale trzymamy najwyższy poziom zarówno w kwestii tworzenia oprogramowania jaki i zapewnienia Wam komfortu prawnego, stąd rozwiązania, które mogą być dla Was nowe.

Jeżeli jeszcze jakoś mogę pomóc, proszę dajcie znać! Bardzo doceniamy Wasze uwagi!

Pozdrawiam,
Paweł

więcej »
5 głosów

tłuszcze - procent energii sugestia Rozwiązane

Wygodnei byłoby patrzeć na strukturę diety pacjenta gdyby w danym dniu przy tłuszczach NKT JNKT WNKT wyświetlało się (np. w nawiasie obok gramów) procentowo ile energii z danego rodzaju tłuszczu jest dostarczane, w przeliczeniu na wartość energetyczną danego dnia. Dla niektórych pacjentów utrzymanie ścisłych poroporcji między nimi ma duże znaczenie i przeliczanie tego w kalkulatorze jest dodatkową czynnością do wykonania :)


anonim 2016-05-14 00:30 3 odpowiedzi
Odpowiedź główna

Aniu,

zgodnie z obietnicą, wprowadziliśmy funkcję o którą prosiłaś - https://youtu.be/iCoB0PhjbjA?t=55s

Pozdrawiam,
Paweł

więcej »
5 głosów

Myślę, że warto by było dodać do bazy produktów jogurty wegańskie, na rynku występują z Plantona, z lidla, biedronki w różnych wariantach, bez cukru,naturalny, jagodowy, truskawkowy, itp, a że coraz więcej osób wybiera dietę wegańską, myślę że by to ułatwiło dodawanie do jadłospisów, bo nie trzeba byłoby samemu szukać i spisywać danych z etykiet.


anonim 2020-07-22 13:53 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Anno,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Może Pani oczywiście wzbogacać własną bazę produktów o te, których najbardziej Pani brakuje, jednak sugerowałbym (jeśli dysponuje Pani rzetelnym źródłem na temat składu danego produktu) przesłanie danych do nas w celu dodania ich właśnie globalnie w całej bazie składników. :)
Myślę, że takie rozwiązanie będzie najlepsze, ponieważ będzie Pani mogła razem z nami budować najlepszy program do układania jadłospisów na świecie! :D
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
3 głosów

Link do ankiety sugestia Rozwiązane

Myślę, że korzystnie byłoby gdyby linki do ankiet były dostępne w systemie.
Podając adres klienta bezpośrednio w bazie otrzymuje on maila z nieznanego źródła przez co może zginąć lub zostać zignorowany.
Uważam, że lepiej jeśli pacjent otrzyma link od dietetyka, ponieważ:
- będzie on z zaufanego źródła
- będzie można podać dodatkowe informacje pacjentowi


anonim 2016-04-29 20:58 4 odpowiedzi
Odpowiedź główna

Witaj!

niestety każda ankieta ma nadawany indywidualny adres www, dzięki czemu dane są przypisywane do konkretnego użytkownika i są przesyłane bezpiecznie. Z tego powodu nie możemy umieścić "ogólnego" adresu www.

Jeśli chodzi o dodatkowe pytania lub wiadomości dla pacjenta w momencie wysłania ankiety od razu w wiadomości e-mail - jest to świetny pomysł - postaramy się go wprowadzić jak najszybciej!

Super, bardzo Ci dziękuję za Twoje uwagi!

Pozdrawiam,
Paweł

więcej »
3 głosów

wydruki pdf sugestia Rozwiązane

Proszę o rozważenie wdrożenia opcji ukrycia: nazw dni tygodnia oraz godzin posiłków, gdyż mocno to zaburza pracę z pacjentem oraz możliwość ukrycia stopki: twoja dieta dostępna również w aplikacji: dużo starszych osób sobie z nią nie poradzi, a jest to postrzegane jakbyśmy po prostu skopiowali dietę gotowca ;-(


anonim 2020-09-02 09:43 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Moniko,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Będziemy rozbudowywać możliwości generowania wydruku PDF podczas aktualizacji zakładki "Pacjenci", która odbędzie się w przyszłym roku :)
Z pewnością większa część wymienionych przez Panią opcji zostanie wprowadzona, także zachęcam do śledzenia naszych social media, aby uzyskać najświeższe, Kcalmarowe newsy!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
3 głosów

Dodawanie produktów do bazy pytanie Rozwiązane

Dwukrotnie prosiłam o dodanie do bazy ryżu basmati oraz szynki parmeńskiej. Ile dni trzeba czekać na dodanie produktu...?


anonim 2016-05-14 15:29 4 odpowiedzi
Odpowiedź główna

Ryż basmati został już dodany do bazy.

więcej »
2 głosów

Foldery potraw sugestia Rozwiązane

Fajnie byłoby dodać możliwość podziału potraw prywatnych na foldery np. śniadania, owsianki, kanapki itp. I jednocześnie możliwość wyszukiwania w ten sposób potraw przy tworzeniu jadłospisu.


anonim 2021-01-26 12:58 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Katarzyno,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
W kolejnej aktualizacji, która obejmuje zakładkę "Potrawy" oraz "Produkty" dodane zostaną specjalne tagi prywatne, które będą pozwalały grupować oraz sortować bazę jeszcze dokładniej oraz szybciej. Sądzę, że to rozwiąże Pani zgłoszenie :)

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
2 głosów

IG, Łg pytanie Rozwiązane

Czy planują Państwo opcję podliczania IG i Łg posiłku?


anonim 2020-04-01 17:29 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Justyno,

Dziękuję za przesłane pytanie.
Jeżeli chodzi o indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny, to planujemy ich wprowadzenie podczas jednej z przyszłych, większych aktualizacji kreatora jadłospisów oraz zakładki produkty :)
Jest to nieco bardziej złożony mechanizm, dlatego chcemy go w maksymalnym stopniu usprawnić.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu poprzez kontakt@kcalmar.com

Pozdrawiam,

Armand z Kcalmar.pro

więcej »
2 głosów

Szybkość działania programu sugestia Rozwiązane

Czy jest możliwość przyspieszenia działania programu? Ciągłe przeładowywanie przy najdrobniejszej zmianie posiłku znacznie spowalnia pracę nad jadłospisem. Dzisiaj jest już totalnie źle jeśli chodzi o szybkość odpowiedzi programu. Pracuję też na innych programach dietetycznych i tym bardziej irytującym jest zasiadanie do Kcalmara przy takiej prędkości, gdy wiele innych programów działa po prostu normalnie i sprawnie.
Lubię Kcalmara, ale nie widzę poprawy od dłuższego czasu, a jednak czas to pieniądz, szczególnie w pracy dietetyka.


anonim 2021-01-28 12:49 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Asiu,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Proszę o informacje, jak aktualnie sprawdza się program? :)
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje przesłane na kontakt@kcalmar.com

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
2 głosów

Normy dzienne sugestia Rozwiązane

Witam serdecznie,

Moja sugestia dotyczy Norm dziennych.
Mianowicie wydaje mi się, że bardzo przydatna byłaby funkcja która po kliknięciu w normach dziennych na np. białko pokazywała nam 3 produkty z naszego jadłospisu w tym dniu o największej ilości/sumie białka, np. klikam sobie węglowodany i program pokazuje mi które produkty z mojej listy zawierają aktualnie najwięcej węglowodanów.


anonim 2020-12-25 19:53 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry,

Dziękuję za ciekawą sugestię!
Zastanowimy się, jak można wprowadzić taką funkcjonalność do naszego programu i na pewno będziemy o tym informować.
W razie, gdyby pojawiły się jeszcze jakiekolwiek pomysły, to zapraszam do kontaktu poprzez portal sugester, bądź skrzynkę kontakt@kcalmar.com :)

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

Układanie jadłospisu pytanie Rozwiązane

Mam kilka sugestii, których bardzo mi brakuje. Wcześniej pracowałam na Alinacie:
- możliwość stworzenia potrawy od razu na poziomie grafiku, czyli wpisujemy kilka produktów, po czym szybko z nich możemy utworzyć potrawę.
- zastępowanie danego produktu bez konieczności usuwanie, tego, którą chce się zastąpić
-dodawanie nowo utworzonej potrawy z poziomu zakładki potrawa. Męczące jest wprowadzanie potrawy, po czym cofanie się do poziomu grafiku i ponowne jej wyszukiwanie. No chyba, że czegoś nie wiem.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, jeżeli powyżej opisane funkcje istnieją a ja o nich nie wiem ;)


anonim 2020-02-04 14:01 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Barbaro,

Dziękuję za przesłane zgłoszenie.
Postaram się odpowiedzieć na Pani pytania po kolei. :)
- może Pani stworzyć całkowicie nową potrawę z grafiku (widok dzienny). Akurat wczoraj nagraliśmy o tym wideo, poniżej wstawiam link:
https://www.facebook.com/kcalmar.pro/videos/982467828817670/
- zastępować produkty może Pani na 2 sposoby:
1. Może Pani z widoku dziennego dodać produkt do danej potrawy i pozostawić lub usunąć ten, który miał być zastąpiony.
2. Można także użyć funkcji globalnej podmiany składnika, jednak ona całkowicie zastępuje dany produkt w jadłospisie.
- w tym przypadku zachęcam Panią do wykorzystania funkcji, którą opisałem w pierwszym punkcie. :)

Jeżeli będzie Pani miała jeszcze jakieś pytania — zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos
Scrolowanie

Cześć, przy dłuższych i zawierających sporo portaw, składników diecie pojawia się taki problem: gdy jestem w widoku dnia i dodaję kolejne potrawy - pojawia się problem gdy jestem przy kolacji i przekąsach - ponieważ klikając w produkty na te ostatnie posiłki , szczegóły danej potrawy pojawiają się z prawej strony, ale na samej górze dnia, czyli muszę scrolowac na sama górę(bez kółeczka na myszce - lub na touchpadzie na laptopie - jest to uciążliwe). Byłoby wygodniej gdyby było to ruchome, czyli gdyby to co się wyświetla na górze po prawej gdyby zawsze było po prostu najwyżej jak akurat sięga widok strony:)


anonim 2016-05-04 11:44 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Świetny pomysł!

więcej »
1 głos

dni tygodnia i godziny posiłków sugestia Rozwiązane

Proszę o wprowadzenie możliwości usunięcia w wydruku widoczności dni tygodnia oraz godzin posiłków!. Brak możliwości wyłączenia bardzo utrudnia pracę z pacjentem i mocno wpływa niekorzystnie na konsultacje szczególne, gdy chcemy zaproponować "bazę" przepisów pacjentowi. Zaznaczę, że wiele programów dietetycznych ma już ta funkcję.


anonim 2020-11-10 12:27 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Moniko,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Postaramy się wprowadzić taką funkcję podczas wdrażania nowego, odmienionego kreatora wydruku.
Sądzę, że pojawi się ona razem z możliwością wyłączenia widoczność większej ilości elementów wydruku, aby dietetycy mogli mieć jeszcze większą kontrolę, nad informacjami, jakie otrzymują Pacjenci :)
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

Szablon wydruku sugestia Rozwiązane

Proponuję utworzenie funkcjonalnosci gdzie bede mogla sama edytowac szablon wydruku jadlospisu, np dodac swoja pierwsza strone z grafika w postacji jpg, edytowac informacje w stopce, edytowac informacje wyswietlane w jadlospisie, dodac swoja strone w stopce.


anonim 2020-06-16 16:44 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Panie Damianie,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Myśleliśmy o takim rozwiązaniu, lecz na ten moment struktura systemu nie jest dostosowana do takiej funkcji. Staramy się wzbogacać wachlarz graficznych szablonów wydruku i w przyszłości planujemy wprowadzenie własnego szablonu wydruku, który opracowany będzie przez każdego dietetyka osobno.

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

Makarony sugestia Rozwiązane

W produktach do wyboru brakuje mi makaronów z soczewicy czy zielonego groszku.
Czy jest szansa na dodanie tych produktów?


anonim 2020-10-24 11:19 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Katarzyno,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Planujemy rozbudowę naszej bazy produktów Kcalmar.pro dla dietetyków po aktualizacji kreatora jadłospisów.
Informuję jednak, iż ciężko będzie znaleźć rzetelne źródło informacji nt. dokładnych wartości odżywczych produktów, które Pani wymieniła.
Zachęcam do dodawania takich produktów do bazy prywatnej, ze względu na fakt, iż aby dodać taki produkt własnoręcznie - nie trzeba wprowadzać dancyh nt. mikroelementów, co jest wymagane przy wzbogaceniu bazy publicznej przez nasz Zespół.
Produkty może Pani dodawać przy pomocy rózowego plusa w zakładce o takiej samej nazwie :)
W razie dodatkowych pytań - zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

Ankieta sugestia Rozwiązane

Dzień dobry, Zdecydowanie wolałabym korzystać ze swojej ankiety, zamiast tej która jest w programie. Czy istnieje możliwość, że dodam swoje pytania i nie będą one pojawiały się pod ankietą systemową?


anonim 2021-01-11 16:28 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Moniko,

Dziękuję za przesłaną sugestię!
W programie Kcalmar.pro może Pani stworzyć własny szablon ankiety, który jest zawsze dodany do naszej ankiety systemowej, jako kolejny jej krok.
Po dodaniu własnego szablonu ankiety może Pani przekazywać informacje Pacjentowi, aby uzupełnił tylko i wyłącznie ostatni krok ankiety - wtedy Pacjent udzieli odpowiedzi tylko na Pani pytania.

Co do działania ankiety, to jest ona zaprojektowana w taki sposób, aby usprawniała pracę do maximum, dzięki pytaniom zautomatyzowanym. które pobierają dane do Pani zakładki Pacjenta, dzięki czemu może Pani mieć dostęp do tych danych np. z poziomu jadłospisu (graficzne monitorowanie alergenów na widoku listy zakupów/dziennym).

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu poprzez naszą skrzynkę kontakt@kcalmar.com

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

uwagi sugestia Rozwiązane

czy jeśli zaczynam tworzyć jadłospis to zaproszenie dla pacjenta wysyła się od razu? Czy da się wysłać go później?


anonim 2020-07-14 15:46 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Katarzyno,

Dziękuję za wiadomość.
Aktualnie nie ma możliwości opóźnionego przesłania jadłospisu Pacjentowi. Jeśli dieta jest przygotowywana w zakładce bieżącego jadłospisu, to Pacjent widzi ją od razu i może sprawdzić, co dla niego jest przygotowane.

Jadłospisy zaplanowane na kolejne tygodnie widoczne są dla Pacjenta w piątek tygodnia poprzedniego, aby mógł wyposażyć się w sklepie w produkty, które się w nim znajdują.
Może Pani także mieć kontrolę nad widocznością jadłospisów układając je na kolejne tygodnie, a po ich ułożeniu wpisanie ich do tygodnia bieżącego.
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

ig i łg sugestia Rozwiązane

Warto wprowadzić wyliczanie do posiłków indeksu i ładunku glikemicznego to bardzo ułatwia pracę szczególnie z pacjentami cierpiącymi na insulinooporność.


anonim 2020-11-24 12:44 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Moniko,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Informuję, iż IG oraz ŁG pojawi się już w ciągu kolejnych kilku tygodni, dlatego prosimy o jeszcze chwilkę cierpliwości! :)
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos
Screenshot 2021 01 26 jad%c5%82ospisy   kcalmar com   przez diet%c4%99 do celu

% energi z ... pytanie Rozwiązane

W jaki sposób obliczany jest % energii z węglowodanów, białek i tłuszczów? Nie dają one w sumie 100 % i nie działa to tak jak % w podsumowaniu jednodniowym czy tygodniowym. Czy mogłabym poznać jakiś wzór na to?


anonim 2021-01-26 13:03 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Katarzyno,

Dziękuję za przesłane pytanie.
Zdajemy sobie sprawę z błędnego przeliczania % realizacji energii z poszczególnych makroskładników.
Wyeliminowaliśmy ten problem w zbliżającej się aktualizacji programu Kcalmar.pro, dlatego też mamy nadzieję, że aktualizacja sprawi Pani tyle radochy, co nam!
W razie dodatkowych pytań - zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos
G

Porcje sugestia Rozwiązane

Hey Kcalmar!
Często pacjenci mają problem z analizowaniem takich porcji (załącznik):

Ser, mozzarella - 60 g (4 x Porcja)

Co to oznacza ta porcja. Ja wiem (przypuszczam), że chodzi pewnie o 4 plasterki, każdy ważący 15 g, ale pacjenci zupełnie nie wiedzą jak to interpretować :-)
Może udało by się zmienić w programie "4 × Porcja" na "4 × plasterki"?

Bo czasem za porcję bierzemy pod uwagę 100 g (przykładowo tak jest w przypadku mięsa), a czasem 15 g (jak w tym przypadku mozzarelli: plasterek).


anonim 2020-08-19 17:14 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Moniko,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Miary domowe określaliśmy na podstawie informacji znajdujących się w bazie, z której dany produkt pochodzi. Planujemy jednak wprowadzenie możliwości modyfikacji miary domowej bezpośrednio w danym produkcie, jednak na ten moment wiązałoby się to z ingerencją w oryginalne bazy produktów, także musimy dokładnie przemyśleć, jak to pogodzić ;)
Na pewno będziemy umieszczać informacje na ten temat na naszych social media :)

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

specyficzny dzień sugestia Rozwiązane

fajnie byłoby móc dopisać obok dnia jaki to jest dzień: np treningowy/ trening o 17 albo wyjazdowy albo mało czasu na przygotowanie posiłków. Wtedy nie trzeba by było pamiętać o tym i mieć to ciągle z tyłu głowy


anonim 2020-01-24 10:49 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Panie Michale,

Dziękuję za przesłaną sugestie.
Zachęcam do korzystania z zakładki "Komentarze" dostępnej w każdym jadłospisie. Może ona być rozwiązaniem Pana problemu.
Komentarze dodawać można do całego tygodnia, bądź przed i po każdym posiłku. :)
Jest więc wiele możliwości notowania akcji, które podejmuje Pacjent. Komentarze widoczne są także dla niego, więc wstawienie tam przypomnienia o np. zbliżającym się treningu pomoże zarówno Panu, jak i Pacjentowi.

Jeżeli będzie Pan miał jeszcze jakieś pytania — zachęcam do kontaktu!

Pozdrawiam,

Armand Jabłoński

więcej »
1 głos

Analiza dzienniczka żywieniowego sugestia Rozwiązane

Fajnie by było wprowadzić do programu opcję analizy diety. Np. Po w pisaniu dzienniczka żywieniowego pacjenta dostawałby on wydruk który podsumowywałby na wykresach realizację norm na konkretne składniki w tym także witaminy i minerały.


anonim 2021-01-26 13:21 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Katarzyno,

Dziękuję za przesłaną sugestię!
Informuję, iż planujemy wprowadzenie takiego zaawansowanego dzienniczka żywieniowego dla Pacjentów, natomiast sądzę, że Pani potrzeby mogłoby spełnić także wyświetlanie realizacji poszczególnych składników odżywczych diety na wydruku PDF, dzięki czemu można takie podsumowanie podaży mikroelementów oraz podstawowych składników przedstawić na podstawie informacji dostarczonych przez Pacjenta.
W razie dodatkowych sugestii oraz tego, jak to powinno według Pani wyglądać - zachęcam do kontaktu poprzez kontakt@kcalmar.com :)

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
1 głos

sugestie sugestia Rozwiązane

Czy będzie się dało podmieniać składnik pojedynczy w potrawie bez potrzeby jego usuwania i dodawania innego? Czy będzie możliwość samemu edytowania ilości porcji? Czy będzie możliwość przesuwania do góry lub dołu produtów potraw. Te ważniejsze jak np mięso aby były wyżej niż np przyprawy jak tymianek


anonim 2020-07-14 12:01 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Katarzyno,

Bardzo dziękuję za przesłane zgłoszenie.
Planujemy wprowadzenie takiej możliwości w zaktualizowanej wersji programu Kcalmar.pro. Nastąpi to już niedługo, więc warto poczekać. :D

Co do kolejności składników potrawy, to są one segregowane na podstawie gramatury, a więc nie jest to powiązane z tego, jak "ważny" w przepisie jest dany składnik. Byłoby to problematyczne pod względem oceny każdego składnika z bazy, jako "ważnego" lub "mniej ważnego".

Jeśli będzie Pani miała jeszcze jakiekolwiek pytania — zachęcam do kontaktu!

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
0 głosów

Dodanie nowego produktu sugestia Rozwiązane

Dzień dobry,
Klikając "zapisz" w zakładka "Dodaj produkt" nic się nie dzieje, produkt nie zostaje zapisany. Wpisałem dane dokładne, ale dalej nic.


anonim 2020-03-03 12:58 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Panie Adamie,

Dziękuję za przesłane pytanie.

Podczas dodawania produktu do bazy Prywatnej należy pamiętać o trzech podstawowych rzeczach:
1. Trzy rubryki, znajdujące się w górnej części strony poświęconej dodawaniu produktu, muszą zostać w całości wypełnione. Bez informacji na temat podstawowych wartości odżywczych produkt nie będzie mógł przejść weryfikacji systemu, przez co nie zostanie on zapisany. Bardzo często pojawia się wtedy komunikat mówiący o tym, że trzeba uzupełnić dane.
2. Niektóre przeglądarki nie odczytują kropek, jako przecinków, przez co liczby np. 0.5 są oznaczane jako błąd. Należy pamiętać, aby dodając nowy produkt zawsze stosować przecinki.
3. Podając wartości składników odżywczych dla dodawanego produktu trzeba mieć na uwadze fakt, iż w przypadku podstawowych informacji (obecnych w 3 pierwszych rubrykach) maksymalna ilość miejsc po przecinku to 1. Jeżeli chodzi o szczegółowe wartości odżywcze (tj. minerały, aminokwasy itp.) to tutaj w zależności od jednostki możemy wprowadzić 2 lub maksymalnie 3 znaki po przecinku.

Dolna rubryka dotycząca szczegółowych wartości odżywczych nie jest jednak obowiązkowa do wprowadzenia nowego produktu do bazy Prywatnej. Najważniejsze są 3 pierwsze, w których znajdują się informacje tj. nazwa produktu, kategoria, ilość KBTW oraz Tagi do niego przypisane.

Jeżeli będzie Pan miał jeszcze jakieś pytania zapraszam do bezpośredniego kontaktu na mój adres mailowy - ajablonski@kcalmar.com

Pozdrawiam,
Armand z Kcalmar.pro

więcej »
0 głosów

sposób przeliczania KBTW sugestia Rozwiązane

Gdy robię założenia diety to raczej nie kieruje się wartościami procentowymi lecz g/kg m.c
Zwłaszcza jeśli chodzi o kobiety gdzie nie schodzę poniżej 1 g tłuszczu na kg m.c korzystam z programu od niedawna i troszkę denerwujące jest to że muszę przeliczyć na kartce/kalkulatorze sama ile to będzie %


anonim 2020-01-31 15:56 1 odpowiedź
Odpowiedź główna

Dzień dobry Pani Aleksandro,

Dziękuję za przesłaną sugestię.
Mam dla Pani dobrą wiadomość. :)
W naszym systemie od dłuższego czasu istnieje możliwość przełączenia sposobu przeliczania wartości odżywczych jadłospisu poprzez "Opis i właściwości".
Ma Pani możliwość zmiany przeliczania % na g/kg m.c.
Zdecydowanie ułatwi to Pani pracę. :)
W razie dodatkowych pytań zapraszam Panią do kontaktu.

Pozdrawiam,

Armand Jabłoński

więcej »